Thursday 5 June 2014

Η Στρατηγική και η Φιλοσοφία, του David Nascimento

Την πρώτη του επίσημη συνέντευξη, από την ημέρα που ήρθε στον ΑΠΟΕΛ, έδωσε ο Τεχνικός Διευθυντής του Θρύλου κύριος Νταβίτ Νασιμέντο στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας μας.

Μίλησε για την την φιλοσοφία του, γύρω από την δημιουργία της ομάδας και τον εμπλουτισμό του ρόστερ, ανάπτυξε εκτενώς την στρατηγική για τις ακαδημίες, αναφέρθηκε στις ηλικιακές αναπροσαρμογές στον μέσο όρο ηλικίας των ποδοσφαιριστών, και υπογράμμισε την ανάγκη των νέων παικτών που θα έρθουν να είναι καλύτεροι από αυτούς που έχουμε τώρα στη ομάδα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κυρίου David Nascimento
Nascimento: Στραγική και φιλοσοφία στον προγραμματισμό apoelfc.com.cy
Ημερομηνία Έκδοσης: Ιούν 05, 2014
-Ποια είναι η δική σας φιλοσοφία, μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Τεχνικός Διευθυντής στον ΑΠΟΕΛ;
"Η φιλοσοφία μου, η οποία είναι κοινή με αυτή του ΔΣ είναι η εξής. Πρέπει να δημιουργήσουμε σαν ομάδα την δική μας ταυτότητα και την δική μας ποδοσφαιρική φιλοσοφία. Είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα, αυτή η φιλοσοφία να είναι το πλαίσιο αυτών που θέλουμε να επιτύχουμε τα επόμενα χρόνια. Θέλουμε να εμπλουτίσουμε το ρόστερ της ομάδας με νεαρά ταλέντα, κυπριακά ταλέντα, αλλά ταυτόχρονα να φέρουμε και ποδοσφαιριστές επιπέδου οι οποίοι να έχουν και εμπορική αξία έτσι ώστε η ομάδα να μπορεί να καρπωθεί έσοδα από ενδεχόμενη πώληση τους. Να εξυπηρετούμε δηλαδή δύο τομείς. Και τον αγωνιστικό αλλά και τον οικονομικό τομέα της ομάδας."
-Σε ποιους τομείς θα στοχεύει ο προγραμματισμός στο αγωνιστικό κομμάτι;
"Αυτό που εμείς θέλουμε να δούμε, αλλά θεωρώ και οι ίδιοι οι υποστηρικτές της ομάδας μας, είναι μια ομάδα με υψηλή τεχνική. Μια ομάδα που να «κτίζει» το παιχνίδι της από πίσω και να είναι αρκετά δημιουργική επιθετικά. Βεβαίως αυτό είναι το στυλ που διατηρεί ο ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια, όμως επιθυμία μας, είναι να το επαναπροσδιορίσουμε.
Είναι επίσης σημαντικό να δουλέψουμε συλλογικά. Και αυτό δεν αφορά μόνο την πρώτη ομάδα αλλά και τις ακαδημίες. Αυτό εφαρμόζεται σε πολλές ομάδες του εξωτερικού και θα είναι στόχος να εφαρμοστεί και στην δική μας ομάδα. Δηλαδή οι προπονητές που αναλαμβάνουν τις ομάδες μας, να προσαρμόζονται στην δική μας φιλοσοφία. Το μήνυμα είναι ένα. Ο ΑΠΟΕΛ είναι μεγαλύτερος από εμένα, από τον προπονητή, από τους παίκτες, από όλους. Πρέπει ο ΑΠΟΕΛ να μπει πιο ψηλά από όλους τους άλλους παράγοντες.
Για να δημιουργήσουμε αυτή την φιλοσοφία και να δημιουργήσουμε αυτό το στυλ ποδοσφαίρου πρέπει οι προπονητές να ταιριάζουν μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Να δίνουν στα νεαρά ταλέντα, δίκαιες ευκαιρίες να αναπτυχθούν έτσι ώστε μετά η ομάδα να μπορέσει είτε να τους ανεβάσει στην πρώτη ομάδα, είτε να τους πουλήσει. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα και είναι ο κυριότερος μας στόχος.
Αυτή είναι η στρατηγική, όπως και το να φέρουμε παίκτες επιπέδου όπως ανάφερα και προηγουμένως."
-Ποιο είναι το σκεπτικό σε ότι αφορά τις αποχωρήσεις που έχουν ήδη προκύψει;
"Είχαμε στο ρόστερ 33 ποδοσφαιριστές. Από αυτούς, οι 15 ήταν πάνω από 30 χρόνων. Υπάρχουν πολλοί που είναι στα 29 και στα 28 τους χρόνια. Νομίζω το ιδανικό είναι να δημιουργήσεις ένα μείγμα από έμπειρους ποδοσφαιριστές αλλά και από ποδοσφαιριστές νεαρούς και υποσχόμενους. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος.
Θεωρώ ότι όπως ήταν διαμορφωμένο το ρόστερ, δεν ήταν και το ορθότερο για μια ομάδα με παρόν και μέλλον. Θέλουμε να κτίσουμε μια ομάδα με προοπτική και για να το καταφέρουμε αυτό, δεν μπορεί το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ, να ξεπερνά τα 30 χρόνια. Αν θέλεις να δημιουργήσεις νεαρούς ποδοσφαιριστές με αξία, θα πρέπει να τους παρέχεις και τις ευκαιρίες. Για παράδειγμα η απόκτηση των Άλεξ Κωνσταντίνου και Νικόλα Ιωάννου είναι η εφαρμογή όλων αυτών που αναφερόμαστε. Έρχονται στον ΑΠΟΕΛ για να στηρίξουν την συγκεκριμένη φιλοσοφία. Είναι η στρατηγική που θέλουμε να εφαρμόσουμε και ταιριάζει πλήρως στην αγωνιστική μας φιλοσοφία."
 -Τι απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε το καλύτερο το 11-12 έχοντας την μεγαλύτερη σε ηλικία ομάδα στο Champions League;
"Σαν ομάδα δεν πρέπει να βλέπεις μια χρονιά η οποία να παρουσιάζεται σαν μια «τυχερή βολή». Να είναι δηλαδή η εξαίρεση του κανόνα. Αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε, είναι κάθε χρόνο η ομάδα να γίνεται καλύτερη. Έτσι ώστε να μην πετυχαίνουμε κάτι κάθε 10 χρόνια, αλλά να το πετυχαίνουμε πολύ πιο συχνά. Ξέρουμε ότι ο ανταγωνισμός είναι έντονος. Όμως πρέπει να αρχίσουμε να κτίζουμε για να είμαστε παρόντες στα μεγάλα γεγονότα πολύ πιο συχνά."
-Ποιο είναι το σκεπτικό για την απόκτηση των νέων ποδοσφαιριστών που θα έρθουν; Θα είναι ποδοσφαιριστές που θα μπορέσουν να ανεβάσουν την ομάδα σε ένα πιο ψηλό επίπεδο;
"Ναι. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος. Οι παίκτες που θα έρθουν από το εξωτερικό πρέπει να είναι καλύτεροι από αυτούς που έχουμε τώρα. Αυτή είναι η πολιτική μας. Βεβαίως ψάχνουμε και το θέμα της ηλικίας. Έχουμε ήδη μια έμπειρη ομάδα. Άρα δεν χρειαζόμαστε πολλές αλλαγές. Όμως επαναλαμβάνω ότι στόχος είναι οι παίκτες που θα έρθουν, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να είναι καλύτεροι από αυτούς που έχουμε τώρα."

No comments:

Post a Comment