Monday 2 March 2015

Michel Platini: Εφαρμόστε το banning order των Άγγλων

Ο Πρόεδρος της UEFA Michel Platini, με αφορμή τα γεγονότα στην Ελλάδα, συστήνει στην ΕΠΟ και κατ' επέκταση στις υπόλοιπες ομοσπονδίες, συμπεριλαμβανομένης και της δικιάς μας της ΚΟΠ, που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα με τους ταραξίες των γηπέδων και τους χούλιγκανς, να εφαρμόσουν το μέτρο των Άγγλων, «banning order».

Ο κανονισμός του «banning order», που εφαρμόζεται στην Αγγλία, υποχρεώνει την Αγγλική Ομοσπονδία, με το ξεκίνημα κάθε νέας σεζόν, να ανακοινώνει τη λίστα των «σταμπαρισμένων-σημαδεμένων» οπαδών της κάθε ομάδας, για τους οποίους υπάρχει απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα με την παράλληλη υποχρέωση να βρίσκονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους όταν αγωνίζεται η ομάδα τους. Η λίστα ανανεώνεται κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Η συνέντευξη του Προέδρου της ΟΥΕΦΑ κυρίου Μισέλ Πλατινί..

- "ils sont fous ces Grecs» (είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες) ήταν η πρώτη του αντίδραση του Προέδρου της ΟΥΕΦΑ στο άκουσμα της είδησης της αναστολής των αγώνων της Ελλάδας για μια αγωνιστική.
- "Πάλι τα ίδια με εσάς; Προφανώς δεν θα ξεμπερδέψετε ποτέ... Οι ίδιες συζητήσεις σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα απολύτως" είπε στο μήνυμα του στον Πρόεδρο της ΕΠΟ, ο ισχυρός άνδρας της ΟΥΕΦΑ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...     (ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Πλατινί)
- "Δεν νομίζω ότι η αναβολή μίας ή και παραπάνω αγωνιστικών μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα, ούτε και το κλείσιμο των κερκίδων ή μέρος αυτών" καρφί για μας αυτό από τον κ.Πλατίνι.
- "Το μόνο που εξυπηρετεί η αναβολή μίας αγωνιστικής είναι να ηρεμήσουν τα πνεύματα, όταν έχει συμβεί κάτι και βοηθά στο να πέσουν οι τόνοι. Από εκεί και πέρα τίποτα παραπάνω".
- "Στην Ελλάδα η τρέλα των οπαδών για τις ομάδες τους ξεφεύγει από τα όρια και οι παράγοντες αγνοούν τι σημαίνει προστασία του προϊόντος του ποδοσφαίρου, αμφισβήτηση για τα πάντα, δικαιοσύνη που καθυστερεί να βγάλει αποφάσεις, ο Τύπος που ασχολείται περισσότερο με τα γύρω γύρω πριν και μετά έναν αγώνα παρά με τα ενενήντα λεπτά της διάρκειας μίας ποδοσφαιρικής συνάντησης". σημείωση: φταρνίζεται η Ελλάδα συναχώνεται η Κύπρος.
- "Λύση δεν πρόκειται να υπάρξει, αν δεν την πληρώσουν κάποιοι από τους υπαίτιους των επεισοδίων και όσο μένουν ατιμώρητοι".
- "Ας μπουν οι πρώτοι... μέσα, (μόνο τότε θα δουν προκοπή)" και δεν μιλώ για φυλακή".
- "Να εφαρμοστεί το -banning order- των Άγγλων. Για μένα αυτό είναι και το πλέον αποτελεσματικό σύστημα απ' όσα έχουμε μελετήσει ως UEFA. Εντοπισμός των ταραχοποιών από τις κάμερες, απόδειξη της ενοχής τους και απαγόρευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από το να παρακολουθούν τα παιχνίδια της ομάδας τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά καθοριστικό".

Αυτό είναι το μήνυμα του Μισέλ Πλατινί, και η UEFA είναι πρόθυμη να προσφέρει το δικό της know how στη κάθε οικεία ομοσπονδία, μέλος της.

Στον σχετικό πίνακα με τους αποκλεισμένους οπαδούς, για τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, προηγείται η Νιούκαστλ με 127, ακολουθεί η Τσέλσι με 91, η Γουέστ Χαμ με 67 κλπ.

Ο Μισέλ Πλατινί είχε προτείνει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τη δημιουργία εξειδικευμένου σώματος της Ιντερπόλ που θα ασχολείται με τον παράνομο στοίχημα, αλλά και με τη χειραγώγηση των ποδοσφαιρικών αγώνων είτε σε εθνικό επίπεδο είτε και σε επίπεδο ευρωπαϊκών διοργανώσεων, που εμπίπτουν στην απόλυτη δικαιοδοσία της UEFA, ούτως ώστε να βρεθεί η λύση στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Δυστυχώς η πρόταση του Προέδρου Πλατινί, δεν έχει προχωρήσει.

- "Γνωρίζουμε πολύ καλά τα φαινόμενα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά η ΟΥΕΦΑ δεν έχει τον ρόλο της ευρωπαϊκής αστυνομίας ούτε μπορεί να υποκαταστήσει τον ρόλο της δικαιοσύνης σε κάθε χώρα-μέλος της". 
- "Η ΟΥΕΦΑ είναι πάντα εδώ για να βοηθήσει, αλλά στο τέλος της ημέρας τις λύσεις τις βρίσκει η κάθε χώρα. Εμείς είμαστε της λογικής... -μη μου δίνεις ένα ψάρι, αλλά δίδαξε με πώς να ψαρεύω".
- "Είναι αδιανόητο να μη λειτουργεί στα ελληνικά γήπεδα το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης από τις κάμερες, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τέλεσης ευρωπαϊκού αγώνα και ισχύει και για τις ελληνικές ομάδες που μετέχουν στις διοργανώσεις της".
- "Είναι δεδομένο ότι η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας περνάει μέσα από την κάθε τοπική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, αλλά ουδέποτε έχει αρνηθεί τη βοήθεια στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού της κάθε χώρας-μέλους της".
- "Οι λύσεις μπορούν εύκολα να βρεθούν στα σημαντικά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, θεωρώ καταστροφικό το ενδεχόμενο αποκλεισμού των συλλόγων από τις διοργανώσεις της UEFA και μάλιστα με επιθυμία της οικείας ομοσπονδίας!".
- "Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να επιδιώξουν την καταστροφή από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στα παιχνίδια των ομάδων της Ελλάδας στην Ευρώπη" συνέχισε ο κ.Πλατινί.
- "Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αναλάβουμε τον ρόλο του διαιτητή στις εγχώριες αντιπαραθέσεις". ολοκλήρωσε ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ κύριος Μισέλ Πλατινί.

Τα περισσότερα, αν όχι όλα, από όσα είπε ο κύριος Πλατινί στη μεγάλη συνέντευξη του, αφορούν και το Κυπριακού ποδοσφαίρου, αφού αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα.

Επιμέλεια άρθρου: Team > apoelgroup.com
tags: ΕΠΟ | ΟΥΕΦΑ | ΚΟΠ | "banningorder"

No comments:

Post a Comment