Tuesday 17 June 2014

Ιωνάς: Τέρμα στις Κουκούλες και τις Μάσκες στα γήπεδα - Ταυτότητα Φιλάθλου και Αυτόφωρο

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κύριος Ιωνάς Νικολάου, κάλεσε των Πρόεδρο του ΑΠΟΕΛ κύριο Πρόδρομο Πετρίδη καθώς και τους υπόλοιπους Προέδρους (ή αντιπρόσωπους) των σωματείων και τους ενημέρωσε για το νομοσχέδιο για τη Βία, που θα πάρει στη Βουλή για να ψηφιστεί σε νόμο.

Καλεσμένοι στην σύσκεψη ήταν επίσης, ο ΚΟΑ, η ΚΟΠ και οι Διευθυντές των γηπέδων ΓΣΠ, ΠΑΠ και Τσιρείου.

  • Απαγορεύονται οι Μάσκες και οι Κουκούλες εντός των Σταδίων.
  • Αυτόφωρο Δικαστήριο για τους Ταραξίες.
  • Ταυτότητα (κάρτα) Φιλάθλου
"Σαν Ύστατο μέτρο θα κλείσουν οι σύνδεσμοι των οργανωμένων φιλάθλων"
Ενημέρωση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα cfa.com.cy

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

Στιγμιότυπο από παλαιότερη σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου ενημέρωσε σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη τον ΚΟΑ, την ΚΟΠ και τα Σωματεία για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για τη βία στους αγωνιστικούς χώρους το οποίο θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή για ψήφιση.

Στην σύσκεψη που έγινε στο ΓΣΠ, έδωσαν το παρών τους μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Κλέα Παπαέλληνα και ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού κ. Κλεάνθης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΟΠ κ. Κωστάκης Κουτσοκούμνης και Ανθούλης Μυλωνάς, ο Υπεύθυνος Ασφαλείας της Ομοσπονδίας κ. Σταύρος Σταύρου,  οι Πρόεδροι του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας κ. Πρόδρομος Πετρίδης και Δώρος Σεραφείμ, ο Αντιπρόεδρος του Απόλλωνα κ. Αντώνης Γλυκής, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΕΛ κ. Πλουτής Αβραάμ, ο κ. Χαράλαμπος Μανώλη εκ μέρους της Ανόρθωσης  καθώς και οι αρχές των Σταδίων ΓΣΠ, «Αντώνης Παπαδόπουλος» και Τσιρείου.

Αριθμός μέτρων τα οποία περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση, αποτελούν εισηγήσεις τις οποίες είχε κάνει η ΚΟΠ προς την Πολιτεία με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 20 Μαΐου 2014 και αφορούν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:


  • -Την εγκατάσταση στα Στάδια σύγχρονων συστημάτων αναγνώρισης φιλάθλων, ανεξαρτήτως της θέσης την οποία θα καταλαμβάνουν στην κερκίδα. Τα συστήματα αυτά λειτουργούν με την χρήση κάρτας φιλάθλου.
  • -Την άμεση εκδίκαση των παραβατών οι οποίοι συλλαμβάνονται για αδικήματα που αφορούν βία στους αγωνιστικούς χώρους.
  • -Την αναθεώρηση του νόμου περί βίας στους αθλητικούς χώρους και εισήγηση για απαγόρευση μεταφοράς και χρήσης κουκούλων και μασκών στα στάδια.


Όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, οι μελέτες  που έχουν γίνει, έχουν καταδείξει πως το πρώτο μέτρο που πρέπει να ληφθεί, είναι η εξάλειψη της ανωνυμίας όλων όσων προσέρχονται στα Στάδια και σε αυτό αποσκοπεί η καθιέρωση της  κάρτας φιλάθλου.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ολλανδία και η Γερμανία που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα χουλιγκανισμού.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης έγινε παρουσίαση στους παρευρισκομένους για το πώς λειτουργεί η κάρτα φιλάθλου σε μεγάλα Στάδια του εξωτερικού και για το πώς θα λειτουργήσει, όταν εφαρμοστεί, σε Στάδια της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ κ. Κωστάκης Κουτσοκούμνης ζήτησε από τον κ. Ιωνά Νικολάου να αποσταλεί γραπτώς στην Ομοσπονδία το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, προκειμένου να μελετηθεί από τα Σωματεία και την ΚΟΠ και να γίνουν εισηγήσεις ή και παρατηρήσεις, πριν αυτό κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

1 comment:

  1. Demos Themistokleous17 June 2014 at 15:40

    Je gia tes tsakroues etsi ipes re xafta....en tin mirizese tin doulia...anikse maxazi me pasatempo

    ReplyDelete