Monday 13 October 2014

ΑΠΟΕΛ: Το έπος του 76

Από το επίσημο περιοδικό του ΑΠΟΕΛ "1926" σας μεταφέρουμε:
Το έπος του ‘76 / ΑΠΟΕΛ – Νάπολι 1-1

Τον Οκτώβριο του 1976 ο ΑΠΟΕΛ «γονάτισε» την Κυπελλούχο Ιταλίας Νάπολι μέσα στο ΓΣΠ - Διαβάστε το στόρι όπως δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του "1926"

Την εποχή που το παλιό ΓΣΠ ήταν ακόμα ξερό, ο ΑΠΟΕΛ είχε αρχίσει να γράφει ήδη χρυσές σελίδες στο βιβλίο της ευρωπαϊκής του ιστορίας. Μία από αυτές… συντάχθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1976. Τότε που στο λεξιλόγιο των κυπριακών ομάδων υπήρχε ακόμα ο όρος «τιμητική ήττα», ο Θρύλος κόντεψε να κερδίσει την Κυπελλούχο Ιταλίας Νάπολι, καθώς κέρδιζε 1-0 έως και το 86ο λεπτό, αλλά ισοφαρίστηκε με αυστηρό πέναλτι, σε χέρι του Λίλλου. Στη ρεβάνς του Σαν Πάολο, η ομάδα του Σάββα Παρτάκη κάθε άλλο παρά εύκολη λεία αποδείχθηκε, χάνοντας δύσκολα με 2-0 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Κυπέλλου Κυπελλούχων.
ΑΠΟΕΛ 1926
«Είχαμε εμπιστοσύνη στην ομάδα μας. Η πορεία και η παραμονή στην Α’ Εθνική έδειξε ότι είχαμε δυνατότητες και μας γέμιζε πίστη», εξηγεί ο Νίκος Παντζιαράς. Πριν παίξει με τη Νάπολι, ο ΑΠΟΕΛ είχε αποκλείσει τον Κυπελλούχο Ελλάδας, Ηρακλή.

«Είχαμε καλή ομάδα, όμως τότε συνήθως οι ομάδες μας έτρωγαν 5-6 γκολ στην Ευρώπη. Εκείνη η επιτυχία κόντρα στη Νάπολι μπορεί να παρομοιαστεί με μία σημερινή πρόκριση στους Ομίλους του Champions League» λέει ο Λεωνίδας, σκόρερ του ΑΠΟΕΛ στο παιχνίδι με τους Ναπολιτάνους.

Η απόκρουση του Γ. Παντζιαρά
«Όλοι είχαμε εξαιρετική απόδοση σε εκείνο τον αγώνα με τη Νάπολι, όμως πιο έντονα θυμάμαι την απόκρουση του αδελφού μου, Γιώργου» σημειώνει ο Ν. Παντζιαράς. Εκείνη η επέμβαση στο 82΄ έσωσε τον ΑΠΟΕΛ από σίγουρο γκολ και θεωρείται ίσως η κορυφαία που έγινε ποτέ σε κυπριακό γήπεδο. Μάλιστα η «Σημερινή» έγραψε τότε πως μέχρι και ο επόπτης χειροκρότησε! Ο Ν. Παντζιαράς θυμάται επίσης ότι «η Νάπολι ήταν τότε μεγάλη ομάδα στην Ιταλία, έχοντας κάνει την ακριβότερη μεταγραφή της εποχής». Πράγματι, ένα χρόνο πριν τα ματς με τον ΑΠΟΕΛ είχαν αγοράσει τον Τζιουσέπε Σαβόλντι για 1,2 εκατ. στερλίνες. Ήταν ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου η αξία του οποίου ξεπέρασε το ένα εκατ. στερλίνες.

«Κάναμε μία επίθεση από αριστερά. Σούταρε ο Στεφανής, απέκρουσε ο τερματοφύλακας και στην επαναφορά σκόραρα με κεφαλιά» λέει ο Λεωνίδας, που έπαιζε έξω δεξιά στο 4-3-3 της εποχής. «Θυμάμαι ότι είχαμε ευκαιρίες να βάλουμε κι άλλα γκολ» θα προσθέσει το «μαύρο διαμάντι». Ο Ν. Παντζιαράς θα εξηγήσει πως «το ξερό γήπεδο έλεγαν πως μας έδινε πλεονέκτημα, όμως ήταν τέτοια η διαφορά δυναμικότητας που η οποία διαφορά εκμηδενιζόταν». Ο Παντζιαράς λέει ότι «η ισοπαλία μας άφησε μία γλυκόπικρη γεύση, διότι κρατάγαμε μέχρι το τέλος μία νίκη που έμοιαζε με όνειρο». Μάλιστα ο κ. Παρτάκης προχώρησε σε αναγκαστική αλλαγή στο 20ο λεπτό, βάζοντας τον Χαϊλή στη θέση του τραυματία (στην ωμοπλάτη) Μιαμηλιώτη.

Από τη ρεβάνς ο Λεωνίδας υπογραμμίζει πως του έκανε αίσθηση το ασφυκτικά γεμάτο Σαν Πάολο, ενώ ο Παντζιαράς θυμάται πως «λίγο πριν τον αγώνα έβρεχε καταρρακτωδώς και το τερέν έμοιαζε με λίμνη». Μία αλλαγή είχε ο ΑΠΟΕΛ στη ρεβάνς, με τον Τάκη Αντωνίου στη θέση του Στεφανή.

«Μόνο με πέναλτι»
«Μόνο με πέναλτι μπόρεσαν οι Ιταλοί να ισοφαρίσουν 1-1» γράφει ο Τύπος της εποχής προσθέτοντας πως «παρά το γεγονός ότι με το 1-1 η ταξιαρχία του Στυλιανού και η παρέα του τίμησαν κατά τον καλύτερο τρόπο το ποδόσφαιρο του Ελληνικού Νότου εν τούτοις οι αντικειμενικοί φίλαθλοι παραδέχθησαν ότι το ΑΠΟΕΛ με την χθεσινή συγκλονιστική εμφάνισή του εδικαιούτο να γράψη στα ιστορικά του αρχεία ακόμα μία διεθνή νίκη».

Οι Ιταλοί είχαν θορυβηθεί από την πρόκριση του ΑΠΟΕΛ επί του Ηρακλή, στέλνοντας στην Κύπρο τον βοηθό προπονητή Ριβελίνι, για να δει τον ΑΠΟΕΛ σε αγώνα με την ΕΠΑ. Ο Ριβελίνι είχε μιλήσει στον Τύπο λέγοντας ότι ξεχώρισε τους Λίλλο, Ν. Παντζιαρά και Στυλιανού για τον οποίον είπε ότι «είναι μεγάλος στην ηλικία, αλλά παίζει με μυαλό, είναι έξυπνος παίκτης». Στον χαιρετισμό στο επίσημο πρόγραμμα του αγώνα ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ Ιάκωβος Φιλίππου διαβεβαίωνε πως «θα πολεμήσουμε σκληρά για την πρόκριση». Μετά το παιχνίδι ο προπονητής της Νάπολι Μπρούνο Πεζαόλα είπε πως «αν δεν το έβλεπα με τα μάτια μου ουδέποτε θα πίστευα ότι στην Κύπρο υπάρχει τέτοια ομάδα». Σχετικά με την απόκρουση του Γ. Παντζιαρά, ο Πεζαόλα είπε ότι «μου θύμισε την απόκρουση του Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ στο Μεξικό, που είχε χαρακτηρισθεί ως ‘η απόκρουση του αιώνα’».
NAPOLI

ΑΠΟΕΛ – Νάπολι 1-1
Γκολ: 36’ Λεωνίδας / 86’ Σαβόλντι (πεν)
Κύπελλο Κυπελλούχων – Β' Γύρος
ΓΣΠ
20 Οκτωβρίου 1976 – 15:00
ΑΠΟΕΛ (Σ. Παρτάκης): Γ. Παντζιαράς, Μενελάου, Λίλλος, Ν. Παντζιαράς, Κολοκάσης, Στεφανής, Στυλιανού, Κρητικός, Λεωνίδας, Μάρκου, Μιαμηλιώτης (20’ Χαϊλής).

facebook.com/apoelofficialmag

No comments:

Post a Comment