Friday 5 June 2015

Ποια σχέση έχει η “καλή και κακή” ψυχολογία, η τύχη και η ψυχολογία του Αθλητή σε μια ομάδα;

Δίνουμε συνέχεια στη ενημέρωση, φιλοξενώντας ακόμα ένα άρθρο της Αθλητικής Ψυχολόγου, Θάλειας Παναγή (MSc Αθλητική Ψυχολογία MA, Κλινική - Συµβουλευτική Ψυχολογία).

Ποιά σχέση έχει η  “καλή και κακή” ψυχολογία, η τύχη και η ψυχολογία του Αθλητή σε μια ομάδα;

Συχνά, μετά το τέλος κάθε αγώνα και ιδιαίτερα, ποδοσφαιρικού, ακούμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την έκφραση “ καλή και κακή” ψυχολογία ως στοιχείο που επηρέασε την έκβαση του αγώνα.. Στην επιστήμη της αθλητικής ψυχολογίας, βεβαίως, δεν υφίσταται κανένας  ορισμός που να αναφέρεται σε καλή και κακή ψυχολογία…

Ένα άλλο παράδοξο που παρατηρείται είναι πως, ενώ η ψυχολογία του κάθε αθλητή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση του, εντούτοις πολύ λίγες είναι οι ομάδες που εντάσσουν τον Αθλητικό Ψυχολόγο στο προπονητικό τους team.

Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει ο αθλητικός ψυχολόγος σε μια ομάδα; Πως μπορεί να βοηθήσει; Η απάντηση είναι απλή:

 Ότι μπορεί να κάνει μ’ ένα αθλητή σε ατομικό επίπεδο.. Να βελτιώσει την απόδοση της ομάδας!!
Για να γίνω πιο σαφής, ο αθλητικός ψυχολόγος προσαρμόζει τις γνώσεις του σε κάθε άθλημα και δουλεύει ανάλογα με την περίσταση. Για παράδειγμα, αλλιώς θα δουλέψει με μια ομάδα ακαδημιών ποδοσφαίρου και διαφορετικά θα δουλέψει με μια ομάδα που αποτελείται από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

Εννοείται φυσικά πως πάντα λαμβάνει υπόψιν την προσωπικότητα του κάθε αθλητή, το επίπεδό του, τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον του (προσωπικό και επαγγελματικό) κ.α.; Παράλληλα, η όποια προσέγγιση γίνεται από τον αθλητικό ψυχολόγο, πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο προπονητής και το υπόλοιπο team που απαρτίζει την ομάδα, ώστε το αποτέλεσμα να φτάνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της ομάδας.

Επιπλέον, συνήθως, δουλεύει με στόχο την μεγιστοποίηση της απόδοσης, χρησιμοποιώντας διάφορες ψυχολογικές δεξιότητες, όπως το θετικό αυτο-διάλογο, την νοερή απεικόνιση,  τη στοχοθεσία και την χαλάρωση.

Στοχεύει: στη βελτίωση της συγκέντρωσης σ’ οποιαδήποτε στιγμή του αγώνα, και ιδιαίτερα όταν η ομάδα είναι κάτω από την πίεση του σκορ, στη βελτίωση των επιπέδων διέγερσης αλλά και του αυτοελέγχου κάτω από δύσκολες καταστάσεις ακόμη και όταν η ομάδα δέχεται γκολ στα τελευταία λεπτά ενός αγώνα.

Έχει όμως να κάνει και με την βελτίωση της συνοχής, των σχέσεων και της επικοινωνίας μέσα και έξω από την ομάδα πχ κατά την διάρκεια του αγώνα απέναντι στο διαιτητή, όπου η πίεση από προπονητή, παράγοντες, και τον κόσμο αποτελεί παράγοντα σημαντικό.

Βοηθά τους αθλητές να επανέλθουν και να ξεπεράσουν πιο γρήγορα ένα τραυματισμό, εγκλιματίζει τους νέους αθλητές στην ομάδα, συμβάλλει στο δέσιμο της ομάδας σε ένα συμπαγές σύνολο και πολλά άλλα..

Η καλή ψυχολογία, λοιπόν, δεν είναι θέμα «ημέρας» ή τύχης, αλλά αποτέλεσμα συστηματικής, στοχευμένης εργασίας. Και είναι αυτή η συστηματική παροχή ψυχολογικής υποστήριξης που οδηγεί μια επαγγελματική ομάδα στην επιτυχία.

Τελικά χρειάζεται ο Αθλητικός Ψυχολόγος σε μια ομάδα ή όλα είναι μόνο θέμα «καλής και κακής» ψυχολογίας;;;

Θάλεια Παναγή, MSc., MA.
Αθλητική και Κλινική- Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Clearmind.cy@gmail.com

No comments:

Post a Comment