Friday 22 August 2014

Η Νέφτσι του Ιβάν, η Ζούλτε του Σέρτζιο κι η Άαλμποργκ του Δώνη

Ο επαναληπτικός αγώνας της ερχόμενης Τρίτης με την Άαλμποργκ, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, θα ξεκαθαρίσει εν μέρει πολλά, παρ όλων που η εξασφαλισμένη είσοδος στους Ομίλους του Γιουρόπα έβαλε μαξιλαράκι ασφαλείας στους κραδασμούς μιας ενδεχόμενης τυχών αποτυχίας στον επαναληπτικό της Τρίτης στο ΓΣΠ.

Η ομάδα του Δώνη παίρνει αποτελέσματα, είναι μέσα στους στόχους της, αλλά δεν τραβά, δεν παίζει το ποδόσφαιρο που όλοι αναμένουμε.
Λογικά θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι.... ίσως στον Διγενή Μόρφου, όχι στον ΑΠΟΕΛ.
Η μοίρα του ΑΠΟΕΛ είναι να πρωταγωνιστεί, πάντα και παντού, ήδη η απώλεια του σούπερ καπ, είναι το πρώτο μείον της φετινής σεζόν.
Πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Τζιμπούρ, ο Μαντούκα, ο Στάθης, ο Εφραίμ, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε όλοι να παραμιλάμε με την παρουσία τους στο ρόστερ μας, συνεχίζουν να είναι ανέτοιμοι και να μην μπορούν να προσφέρουν τα δέοντα ειδικά τώρα που η ομάδα τους έχει τόση ανάγκη, κάτι που προκαλεί δικαιολογημένα τη γνωστή "μουρμούρα"...
και στο βάθος ένας παραγκωνισμένος Άλτο Ατόρνο, να έχει μείνει σαν ο τελευταίος τροχός της άμαξας του Αρχαγγέλου, κι ας δηλώνει ο Δώνης ότι δεν περισσεύει κανείς.

Τα σενάρια όμως των 1 ή 2 μεταγραφών που ακούγονται, φαίνεται να αγγίζουν τον συμπαθή Παραγουανό επιθετικό Άλτο, με το όνομα του να παίζει ψηλά στην λίστα της απομάκρυνσης ένεκα πλεονασμού στις θέσεις των ξένων ποδοσφαιριστών.

- Ο Γιώργος Δώνης πρέπει να μελετήσει την αγωνιστική συμπεριφορά του ΑΠΟΕΛ στους 2 επαναληπτικούς του ΓΣΠ με Ζούλτε Βάρεγκεμ (1-2) και Νέφτσι Μπακού με (1-3).
Μπορεί να αποτελούσαν μέρος άλλου θεσμού, του UEL, όμως η νοοτροπία ήταν η ίδια, και στις 2 περιπτώσεις οι προπονητές μας πιάστηκαν αδιάβαστοι, στερώντας από τον ΑΠΟΕΛ αυτό που δικαιούταν, την συνέχεια, την συνέπεια και την Ευρωπαϊκή καθιέρωση.

- Με προπονητή τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς...
Το 1-1 στο Αζερμπαϊτζάν, ήταν η συνέχεια της Ευρωπαϊκής άνεσης που έδωσε στον ΑΠΟΕΛ η εκπληκτική πορεία στους 8, με πρωτιά στον Όμιλο, αποκλεισμό της Λυών και τέλος την εμφάνιση στο Μπερναμπέου.
Αυτή η άνεση κι η μαγκιά, έφερε την "υποτίμηση" απέναντι στην Νέφτσι του Μπακού, σιγά το πράμα λέγαμε, ποια Μπακού και πράσινα άλογα, εμείς που περάσαμε από Μπερναμπέου, Στάμφορτ Μπριτζ, το Ζερλάντ, το Πετρόφσκι σιγά που θα φοβόμασταν μια Νέφτσι του Μπακού, αυτή η υποτίμηση πληρώθηκε πολύ ακριβά, το αποτέλεσμα γνωστό, ΑΠΟΕΛ 1-3 Νέφτσι.

- Με προπονητή τον Πάουλο Σέρτζιο...
Το 1-1 στο Βέλγιο, έδωσε τον αέρα της σιγουριάς και στο πίσω μέρος του μυαλού των ποδοσφαιριστών, ήταν σίγουρη η επικράτηση του ΑΠΟΕΛ πάνω στην Ζούλτε στον επαναληπτικό του ΓΣΠ, κάτι όμως που στο τέλος έφερε την κατραπακιά με την ήττα 1-2 και κατ επέκταση τον αποκλεισμό του ΑΠΟΕΛ από τους ομίλους του UEL.
(Η τύχη και το μπαλάκι του Μαλόνε είναι εντελώς άσχετο με το αγωνιστικό κομμάτι του ΑΠΟΕΛ. Αγωνιστικά έπαιξε κι έχασε, η τύχη όμως φρόντισε να μας βάλει από το παράθυρο)

- Με προπονητή των Γιώργο Δώνη...
Το 1-1 στη Δανία, μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετικό αν η Άαλμποργκ μετουσίωνε σε γκολ τις κλασσικές ευκαιρίες που βρήκε. Η τακτική και η αγωνιστική της παρουσία μας έδειξε πόσο καλή ομάδα είναι, με πανύψηλους ποδοσφαιριστές και τεχνικά καλά καταρτισμένους, εφάρμοσαν πιστά το πλάνο του προπονητή τους. Αδιάψευστος μάρτυρας οι ψυχροί αριθμοί στα ποσοστά κατοχής μπάλας, 66%-34%, στο τέλος κλείσαμε με 60%-40%.
Ακόμα το φυσάνε και δεν κρυώνει στο Άαλμποργκ, βλέποντας την τεράστια ευκαιρία που είχαν να μας κέρδιζαν στο γήπεδο τους το Nordjyske Arena, κι αυτό είναι κάτι που τους πεισμώνει περισσότερο για τον επαναληπτικό της Λευκωσίας.
Το κάναμε στο Ζάγκρεμπ μας είπαν χτες, θα το κάνουμε ξανά, και στη Λευκωσία.
Αυτούς τους τομείς πρέπει να δει και να προσέξει ο κ. Δώνης, την ψυχολογία, την νοοτροπία και κυρίως όχι στην υποτίμηση.

Ο κόσμος θα είναι εκεί, πάντα ο κόσμος κάνει το καθήκον του, περιμένουμε να κάνει κι ο Δώνης με τους ποδοσφαιριστές του το ίδιο.


Επιμέλεια Άνδρου Ευαγόρου

No comments:

Post a Comment