Saturday 12 December 2015

H κρίση αφήνει το αποτύπωμα της και στο Ποδόσφαιρο


40 χιλιάδες εισιτήρια ο ΑΠΟΕΛ σε 6 αγώνες, μέσος όρος 6,600 σε κάθε αγώνα..

Η μείωση του αριθμού των εισιτηρίων, οι ψηλές τιμές και η αδιαφορία του κόσμου ή αν προτιμάτε η απαξίωση για το "ποδοσφαιρικό προϊόν" δημιουργεί κρίση, όχι μόνο εντός των αγωνιστικών χώρων, αλλά και εκτός αυτών, αφού φαίνεται ότι η κρίση επηρεάζει και τις επιλογές των φιλάθλων.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΟΠ: Στις 183.342 ανήλθε ο αριθμός των εισιτηρίων που διατέθηκαν στον πρώτο γύρο του φετινού Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας, μας πληροφορεί η Ομοσπονδία, με τα 2 ντέρμπι μεταξύ Ομόνοιας - ΑΠΟΕΛ και ΑΠΟΕΛ - Ανόρ8ωσις, να είναι τα πρώτα σε εισπρακτική κίνηση, με το μεν πρώτο να κόβει 10.131 εισιτήρια και το δεύτερο 9.712. Η Ομόνοια είναι στη 1η θέση με 50.770 εισιτήρια σε 7 αγώνες κι ο ΑΠΟΕΛ στη 2η με 40.432 εισιτήρια αλλά σε 6 αγώνες»
- Αν πάρουμε για παράδειγμα το κόστος για να παρακολουθήσει ένας πατέρας με το παιδί του έναν αγώνα του Κυπριακού Πρωταθλήματος, τότε μπορεί να φτάσει τα 50 ευρώ. Αυτό υπολογίζοντας δύο εισιτήρια (1 κανονικό - 1 μαθητικό) της τάξης των 15 ευρώ για το κανονικό, το κόστος βενζίνης μετακίνησης από το σπίτι προς το γήπεδο και την κατανάλωση νερού, αναψυκτικών, καφέ, πρόχειρου φαγητού, ή ακόμα και την αγορά αναμνηστικών της ομάδας, εδώ μάλιστα ξεπερνά κατά πολύ τα 50 Ευρώ.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ....
Άρα αν με βάση τον υπολογισμό που κάναμε, πατέρας και υιός πάνε σε δύο εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας τους, έχουμε μηνιαία επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, περίπου κατά 100 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στις δύσκολες εποχές που ζούμε, σε κάποιο ή κάποιους λογαριασμούς, Ηλεκτρισμού, τηλεφώνου, φροντιστήριο ή άλλου.

Όλα τα νοικοκυριά, αν δεν έχουν ενοίκιο έχουν σίγουρα δόση δανείου, συν οι φόροι, η σίτιση, η ένδυση, οι σπουδές, τα χρέη, οι φόροι και άλλα πολλά, με πιάνει ζαλάδα αν συνεχίσω να απαριθμώ τους μηνιαίους λογαριασμούς... Πού όρεξη για μπάλα?

Προφανώς και η τιμή του εισιτηρίου γνωρίζει αυξομειώσεις ανάλογα και με τη σημασία του αγώνα, μετά από υποβολή σχετικού αιτήματος της ομάδας προς στην ΚΟΠ για κάποιο συγκεκριμένο, βασικά μη εμπορικό αγώνα, αλλά αυτό δεν μειώνει τα όσα προαναφέραμε.

Βεβαίως υπάρχουν και προσφορές από ομάδες που έχοντας αντιληφθεί τις συνέπειες της κρίσης, προσφέρουν διάφορα οικογενειακά πακέτα ή ατομικά ή όπως την ομάδα μας καλή ώρα, που προσφέρει το σύστημα «αφοσίωσης - loyalty», εξαίρετο σύστημα μεν αλλά σε λάθος εποχή αφού η κρίση δεν του επιτρέπει να λειτουργήσει στο αναμενόμενο, αλλά αυτά απευθύνονται κατά κανόνα στο σταθερό πυρήνα των φίλων της ομάδας, ενώ ο φίλαθλος που επιλέγει συγκυριακά και με βάση το αγωνιστικό ενδιαφέρον κάποιο αγώνα, συνήθως δεν κάνει προγραμματισμό.

Στον αγώνα του ΑΠΟΕΛ με την Σπάρτα, η Διοίκηση δεν προχώρησε σε μείωση του εισιτηρίου, προφανώς σεβόμενη τους κατόχους διαρκείας αλλά και αυτούς που είχαν προαγοράσει τα πακέτα σε συγκεκριμένη τιμή, με αποτέλεσμα ο αγώνας να μην προσελκύσει επιπλέον φιλάθλους, περιττόν να πούμε πως ούτε κι αυτοί που είχαν εισιτήρια δεν πήγαν, με αποτέλεσμα ο αγώνας να διεξαχθεί ανάμεσα σε "συγγενείς και φίλους" να μου επιτραπεί η έκφραση.

Οφείλουμε φυσικά να σημειώσουμε τις ειδικές χαμηλές τιμές για ανέργους, (με επίδειξη της σχετικής κάρτας) που έχουν θεσπίσει κάποια σωματεία. Λίγοι όμως είναι οι άνεργοι που κάνουν χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος αφού η περηφάνια του Κύπριου είναι υπεράνω καταστάσεων.

Διάχυτη είναι όμως η άποψη ότι υπάρχει αύξηση της προσέλευσης θεατών στους αγώνες της Β' κατηγορίας, ιδιαίτερα στις περιοχές της Λεμεσού, όπου παρά την παρουσία των 3 μεγάλων Λεμεσιανών ομάδων Άρης - ΑΕΛ - Απόλλων στην Α' κατηγορία, στην Β' οι Πολεμιδιότες με τους Ζακακιώτες κατακλύζουν τα γήπεδα κυρίως οι πρώτοι.

Το γεγονός της αύξησης οφείλεται στην πολύ καλή και ανταγωνιστική παρουσία, της Καρμιώτισσας και της ΑΕΖακακίου που διεκδικούν άνοδο στην μεγάλη κατηγορία, εδώ φυσικά ισχύει η τοπική συσπείρωση στα δυο σωματεία με άλλα κριτήρια, όπως η καταγωγή και η διαμονή στον τόπο όπου είναι η έδρα.

Συνεπώς παρά το «αναγκαστικό» τοπίο που έχει δημιουργήσει η κρίση και στο ποδόσφαιρο, μερίδιο ευθύνης στην κρίση έχουν οι ταραχοποιοί των γηπέδων αλλά κι ο ρατσισμός, δυο συστατικά που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος σε οργανωμένους και μη, συνέπεια της ξενοφοβίας και της έπαρσης που μας χαρακτηρίζει σαν λαός.

Τελευταία - μα όχι έσχατη - ευθύνη, φέρει η κάρτα Φιλάθλου, με την Πολιτεία να θέλει να την εφαρμόσει χωρίς άλλη καθυστέρηση, την εταιρεία του ΑΠΟΕΛ να την έχει προσαρμόσει και εφαρμόσει στα δικά της μέτρα και τον Παν.Συ.Φι να την επιβάλλει στα μέλη του, ως μέτρο αντίδρασης για να μην δοθούν τα προσωπικά δεδομένα των μελών του, στους 2 πιο πάνω.

A apoelgroup.com

1 comment:

  1. Τα αρχίδια μας θα πιάσετε και εσείς και η πολιτεία. Αργά ή γρήγορα θα πέσουν οι κάρτες και θα ανοίξουν οι ασκοί του αιόλου..Η Νότια θα ξαναγεμίσει με πορτοκαλί παλιάς σχολής -"ταραχοποιούς" όπως μας αποκαλείτε εσείς- και θα κατουράτε ούλλοι κόμπο-κόμπο..Αντε και σαν πολλά μας τα πρίξατε ρε παλιομουνάρες χαραμοφάηδες.
    ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΑΝΑΤΟΣ, ΖΗΤΩ Η ΑΛΗΤΕΙΑ

    ReplyDelete