Thursday 22 January 2015

Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα.

Οι τραυματισμοί στην ομάδα δεν λένε να μας αφήσουν, όσο ξύλο κι αν κτυπήσουμε, όσους αγιασμούς κι αν κάνουμε "Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα." όπως λέει κι ο τίτλος του ρεπορτάζ μας.

Έγραφε η ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ στις 17 του Νιόβρη του 2014, και κάναμε λόγο για προβοκατόρικο δημοσίευμα, το είχε κι η ημερομηνία βλέπετε, 17 του Νιόβρη, για "Χαμός με τις θλάσεις στον ΑΠΟΕΛ", επωφελούμενη από ένα δημοσίευμα του Κυπριακού Φιλελευθέρου.

Δεν ξέρω αν άξιζε τέτοιας αποπομπής ο Γιώργος ΔΩΝΗΣ, όμως όπου δούλεψε, άφησε πίσω του, αν λέγαμε, "συντρίμμια" δεν θα ήταν υπερβολή. Ίσως και να λέγαμε... δεν βαριέσαι, Περσινά ξινά σταφύλια και να συνεχίσουμε την Ζωή μας, έλα όμως που οι μετασεισμικές Δονήσεις από το πέρασμα του Δώνη και του επιτελείου του από τον Αρχάγγελο, εξακολουθούν να επηρεάζουν και να ταλαιπωρούν ακόμα τους παίκτες μας, αφού δεν έχουν επιστρέψει στην αγωνιστική δράση και ορισμένοι δεν προβλέπεται να γυρίσουν σύντομα.

Στο άρθρο θα σας παρουσιάσω μόνο 2 σχετικά άρθρα, κι ας έχω στην κατοχή επιπλέον πληροφορίες από το πέρασμα του στον Αστέρα Τρίπολης, ενώ ακόμα με τρομάζει μια επιστολή που μου έχει αποσταλεί αμέσως με την πρόσληψη ΔΩΝΗ, τα οποία δεν θα δημοσιεύσω, για την ώρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...
Σας παρουσιάζω 2 δημοσιεύματα, το πρώτο και το πιο πρόσφατο, έχει ημερομηνία 17/10/14 ενώ εξακολουθούσε να ήταν προπονητής μας ο κ.ΔΩΝΗΣ και το 2ο που είναι και το πιο τρομακτικό, έχει ημερομηνία 29/4/2013, 6 μήνες πριν ακόμα αναλάβει τον ΑΠΟΕΛ και αφορά το πέρασμα του από τον ΠΑΟΚ, με πανομοιότυπες ιστορίες, απλά αντικαταστήστε τα ονόματα και τα γεγονότα με τα αντίστοιχα που έγιναν στον ΑΠΟΕΛ... τα συμπεράσματα τα δικά σας. (Ας γίνει για όλους μας ένα μεγάλο μάθημα.)


Χαμός με τις θλάσεις! 
17. Νοεμβρίου 2014    13:00
Θυμάστε τον πραγματικό χαμό με τις αμέτρητες θλάσεις που πάθαιναν οι παίκτες του ΠΑΟΚ επί Γιώργου Δώνη; Τότε είχε γίνει μία ολόκληρη συζήτηση για το ποιες είναι οι αιτίες με τον Έλληνα τεχνικό να υποστηρίζει ότι φταίει και το προπονητικό κέντρο της Νέας Μεσήμβριας.  Κι όμως από τότε μέχρι και σήμερα αυτή … η επιδημία δεν έχει εμφανιστεί ξανά στον Δικέφαλο με τους αμέτρητους τραυματισμούς σε αντίθεση με τον ΑΠΟΕΛ όπου φαίνεται… πως κόλλησαν τον «ιό». Προπονητής και τεχνικό επιτελείο στην κυπριακή ομάδα είναι φυσικά το ίδιο που τότε ήταν στους ασπρόμαυρους.

Αμορίν, Βινίσιους, Κακά, Χαραλαμπίδης, Αλωνεύτης, Καρλάο, Παπάζογλου, Γκόμες, Τζιμπούρ, Μαντούκα, Αντωνιάδης, Ρίισε, Αλεξάνδρου, Σωτηρίου, Κωνσταντίνου έχουν αντιμετωπίσει μυϊκά προβλήματα σ΄ αυτή τη σεζόν, κι έχουν τεθεί κατά διαστήματα νοκ άουτ, άλλος για πολύ, άλλος για λίγο με τα ΜΜΕ της Κύπρου να κάνουν ειδική αναφορά στο θέμα!

“Ίσως να ξεχάσαμε και κάποιον, ωστόσο ο αριθμός δεν παύει από του να είναι εξαιρετικά μεγάλος. Αυτό το παραδέχονται ακόμα και μέσα από τον Αρχαγγέλο. Όντως, οι μυϊκοί τραυματισμοί έχουν ξεφύγει, αλλά αυτό έχει να κάνει με τις ταχύτητες που είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν (και) φέτος οι γαλαζοκίτρινοι, όπως επίσης και το επίπεδο στο οποίο αγωνίζονται στην Ευρώπη. Αυτά, όμως, συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες” γράφει ο “Φιλελεύθερος”, για το σημαντικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ο ΑΠΟΕΛ.


Τα 10 λάθη του Δώνη που τον οδήγησαν στην... έξοδο

Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 16:00
  
Η ήττα του ΠΑΟΚ από τον Αστέρα Τρίπολης με 2-0 και ο αποκλεισμός του Δικέφαλου από τον... τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, έφεραν τον Γιώργο Δώνη και τους συνεργάτες του στην πόρτα της εξόδου από την Τούμπα. Πρόκειται ουσιαστικά, για το αποκορύφωμα της αμφισβήτησης του Έλληνα προπονητή, η οποία είχε διακυμάνσεις στην διάρκεια της χρονιάς, αλλά με τον αποκλεισμό που γνώρισε ο ΠΑΟΚ, έφτασε στο… απόγειό της. Ποιοι είναι όμως οι κυριότεροι λόγοι που η κατάσταση έφτασε εδώ. Και τι πραγματικά «πληρώνει» ο Γιώργος Δώνης;

Το “sport103.gr”, επιχείρησε σήμερα να κατηγοριοποιήσει τα λάθη που έκανε από την πρώτη μέρα παρουσίας του στον ΠΑΟΚ ο Γιώργος Δώνης, καταλήγοντας σε δέκα ξεχωριστά λάθη που τον οδηγούν μακριά από την Τούμπα. Λάθη, που βάρυναν την ατμόσφαιρα για τον ίδιο και ουσιαστικά δημιούργησαν ένα άσχημο κλίμα εναντίον του, που μετατράπηκε σε αποδοκιμασίες το τελευταίο δίμηνο, ακόμα και όταν ακουγόταν το όνομά του από τα μεγάφωνα της Τούμπας.

Το πρώτο μεγάλο λάθος, είναι φυσικά ότι απέτυχε στους δύο από τους τρεις στόχους της σεζόν! Αρχικά, ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ τον περασμένο Αύγουστο, όταν ηττήθηκε με 3-0 από τη Ραπίντ στη Βιέννη και το 2-1 του πρώτου ματς αποδείχθηκε μικρό. Τη Ραπίντ, που μετέπειτα στους ομίλους γνώρισε 5 διαδοχικές ήττες(!) και κέρδισε ένα ματς στην τελευταία αγωνιστική, σε μία φάση (αυτή των ομίλων), που τα δύο προηγούμενα χρόνια ο ΠΑΟΚ κατάφερε να προκριθεί στους «32»!

Και φυσικά, η απώλεια του δεύτερου στόχου ήταν ο αποκλεισμός από τον τελικό του κυπέλλου, σ’ έναν θεσμό που ο ΠΑΟΚ δεν βρήκε μέχρι την ημιτελική φάση δυνατό αντίπαλο. Απέκλεισε Αιγινιακό, Καλλιθέα και Λεβαδειακό μέχρι να φτάσει στα ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ σε αυτήν τη διαδρομή λαχτάρησε με την Καλλιθέα από την οποία ηττήθηκε και με 2-0 στην Αθήνα! Εν πάση περιπτώσει και μόνο το γεγονός, ότι ο ΠΑΟΚ στερείται της παρουσίας του σ’ έναν τελικό, χάνοντας την πρόκριση σε διπλά ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, καταγράφεται ως αποτυχία. Ειδικά για τον ΠΑΟΚ που ενισχύθηκε με 6 μεταγραφές τον περασμένο Ιανουάριο…

Το δεύτερο μεγάλο λάθος ήταν οι χειρισμοί στην υπόθεση Γκαρσία. Ο Δώνης, δεν αντιμετώπισε ποτέ τον Πάμπλο Γκαρσία ως αυτό που πραγματικά ήταν, τον ηγέτη της ομάδας μέσα κι έξω από το γήπεδο. Λάθη στο πρόγραμμα εκγύμνασής του, λάθη στην προσέγγιση του παίκτη, αδυναμία κατανόησης της ψυχοσύνθεσής του, έφεραν την κατάσταση στο απροχώρητο, με δύο σοβαρά επεισόδια, αρχικά μετά το ματς με τον Αρη και μετά πριν το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Η αποχώρηση του Γκαρσία, ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις του με τον κόσμο.

Το τρίτο μεγάλο λάθος είναι ακριβώς αυτό, οι σχέσεις του δηλαδή με τον κόσμο. Ο Δώνης δεν έγινε ποτέ συμπαθής, όχι μόνο λόγω της προϋπηρεσίας του, αλλά εξαιτίας της κόντρας του με τον Γκαρσία. Η πληγή που άνοιξε ήταν τόσο μεγάλη, ώστε εκτός από αποδοκιμασίες στο γήπεδο, έφτασε μέχρι και σε χειροδικίες μετά το 2-0 επί του Παναθηναϊκού, αλλά και την επίσκεψη των οπαδών στην προπόνηση που γινόταν στη Νέα Μεσημβρία. Ηταν τόσο βαριά η ατμόσφαιρα, ώστε πρόσφατα ο ίδιος ο Δώνης ομολόγησε ότι οι ύβρεις εναντίον του ήταν «η συνήθεια που έγινε λατρεία». Καλό το ευφυολόγημα, πικρή όμως η ουσία της πραγματικότητας που ζούσε…

Το τέταρτο μεγάλο λάθος ήταν η υποβάθμιση του ρόστερ, πριν από τις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Οι συνεχείς αναφορές στην ποιότητα των παικτών και το να επικαλείται κάτι τέτοιο ως δικαιολογία, δημιούργησαν άσχημο κλίμα στο εσωτερικό της ομάδας και η αλήθεια είναι ότι παρά τις 6 προσθήκες, η βελτίωση στην εικόνα της ομάδας δεν ήταν εντυπωσιακή.

Αν υπήρχε κάτι στη διάρκεια της σεζόν, που προκαλούσε… θυμηδία σε όλο τον κόσμο, ήταν φυσικά οι τραυματισμοί που «αποδεκάτισαν» την ομάδα και το γεγονός ότι ακόμα και η ίδια η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έφτασε στο σημείο να «σκαρφίζεται» τρόπους, για να κάνει πιο πιστευτές τις δικαιολογίες των… αδικαιολόγητα πολλών τραυματισμών της ομάδας.

Με την πρόσφατη θλάση του Δημήτρη Κωνσταντινίδη, οι θλάσεις… άγγιξαν τις 20, ενώ συνολικά οι τραυματισμοί κάθε είδους ξεπέρασαν προ πολλού τους 30! Και μιλάμε για μία ανεπανάληπτη πληγή, που «αιμορραγούσε» διαρκώς στο σώμα του ΠΑΟΚ. Παίκτες που έπρεπε να ξαναβρούν τον ρυθμό τους ύστερα από τραυματισμούς, παίκτες που φοβόταν τι θα ακολουθήσει και ήταν φυσιολογικό να είναι «μαγκωμένοι».

Μόνιμη «καραμέλα» στο στόμα των εκπροσώπων της τεχνικής ηγεσίας, ήταν η κακή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου των γηπέδων της Νέας Μεσημβρίας. Αρχικά μάλιστα έγιναν αναλύσεις επί αναλύσεων στην υπόθεση, με τον Δώνη να επαναλαμβάνει πολλές φορές ότι δεν ευθύνεται η εκγύμναση των παικτών, αλλά τα γήπεδα, σταδιακά ωστόσο η… μόνιμη επωδός, μειώθηκε, αφού τραυματισμοί υπήρχαν και στην Τούμπα (όπου ο αγωνιστικός χώρος είναι μία χαρά), αλλά επιπλέον δεν υπήρχαν τραυματισμοί των παικτών στις ομάδες των τμημάτων υποδομής (που προπονούνται επίσης στη Νέα Μεσημβρία).

Επρόκειτο στην πραγματικότητα για «μυθεύματα», ίσως να υπήρχε ένα μερίδιο και ένα ποσοστό ευθύνης στα γήπεδα, σε καμία περίπτωση όμως δεν ήταν ο μοναδικός και αποκλειστικός λόγος. Και μόνο που έφτασε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, να «ανεβάσει» στο ίντερνετ τη φάση με τον τραυματισμό του Κατσικά (όταν βρήκε αέρα και έδαφος), δείχνει και την αδυναμία που δημιουργήθηκε (υπό την έννοια ότι και στην ομάδα έψαχναν κάτι να πιαστούν για ν’ αποδείξουν ότι φταίει και η κακιά η στιγμή…).

Μέσα σε όλα τα λάθη, υπήρχε και αυτό της ηττοπάθειας του προπονητή. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από το ματς με τον Αρη στο Χαριλάου δεν υπάρχει, όταν μία εύκολη νίκη του ΠΑΟΚ, μετατράπηκε σε ένα αγχωτικό 2-2. Ο ΠΑΟΚ έχασε στο ΟΑΚΑ από τον χειρότερο Παναθηναϊκό της 20ετίας και δεν κέρδισε την ΑΕΚ, όταν εκεί την κέρδισαν οι μισές ομάδες της κατηγορίας. Αλλά και πολλά άλλα παιχνίδια, που ο ΠΑΟΚ δεν έβγαλε ποτέ στο γήπεδο τη νοοτροπία νικητή.

Μεγάλο λάθος του Δώνη αποδείχθηκε και ο χειρισμός της υπόθεσης Κατσουράνη. Αρχικά, δεν τον ήθελε στην ομάδα, τον θεωρούσε μεγάλο σε ηλικία και όταν τελικά πείστηκε να έρθει στον ΠΑΟΚ ο διεθνής μέσος, άρχισε να τον χρησιμοποιεί ως στόπερ, που δεν είναι η φυσική του θέση. Ο ίδιος ο Κατσουράνης δεν έλεγε ποτέ τίποτα, προσπαθούσε φιλότιμα να βοηθήσει σε μία θέση που μόνο κατ’ ανάγκη είχε παίξει παλαιότερα, ενώ όποτε προωθήθηκε το έκανε με επιτυχία, σημειώνοντας και ορισμένα εξαιρετικά γκολ. Ενας από τους λόγους του αποκλεισμού στην Τρίπολη, ίσως να ήταν και αυτός, αφού η μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ δεν έπαιρνε συχνά την ποιότητα του Κατσουράνη, ειδικά μετά την οριστική αποχώρηση του Γκαρσία.

Ενα ακόμα λάθος που μέτρησε στην πορεία, ήταν ότι σε όλο αυτό το διάστημα, ο κόσμος του ΠΑΟΚ δεν χάρηκε μία μεγάλη βραδιά! Δεν υπήρχε ένα αποτέλεσμα που να του μείνει, δεν έχει καν ένα παιχνίδι ως σημείο αναφοράς (σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους προπονητές που πέρασαν από τον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια). Δεν είναι τυχαίο, ότι ακόμα και το 4-1 επί του Αρη από το ημίχρονο, επισκιάστηκε τελικά από τις αποβολές και τον καυγά του Δώνη με τον Κάκο…

Τέλος, λάθος αποδείχθηκαν και τα ευφυολογήματα που ανέβηκαν επίσημα από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ στα social media, όπως αυτό για παράδειγμα με τους αυτοματισμούς του ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό στάδιο και το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Το συμπέρασμα «δείτε τι καλή κυκλοφορία είχε η ομάδα μέχρι ν’ αρχίσει να… βρέχει» στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας…

Ενα ακόμα λάθος είναι, ότι μόλις προχθές για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, ο Γιώργος Δώνης ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί για την εικόνα της ομάδας. Μέχρι προχθές, σε κακές εμφανίσεις ή αρνητικά αποτελέσματα, έφταιγε πάντα κάτι άλλο. Από την βροχή και τον κακό αγωνιστικό χώρο, μέχρι τον διαιτητή, την κατοχή που δεν μετατράπηκε σε γκολ, την καλή κυκλοφορία που δεν έφερε τα γκολ και πολλές άλλες δικαιολογίες. Επαναλαμβάνουμε, ότι ευθεία παραδοχή της ευθύνης του, ο Γιώργος Δώνης πήρε μόλις προχθές, αφού ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από την Τρίπολη. Αυτό δείχνει μερικώς και τον εγωισμό που έχει ως άνθρωπος.  

Πηγές:
inpaok.com
thestival.gr/sports
Α.Ευαγόρου > apoelgroup.com

No comments:

Post a Comment