Sunday 25 January 2015

Η ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ απολαμβάνει τον τίτλο της πλουσιότερης ομάδας στον κόσμο, για 10η συνεχόμενη χρονιά


Η Real Madrid συμπλήρωσε μια 10ετία συνεχούς πρωτιάς, στην κορυφή του Οικονομικού Πρωταθλήματος, την ίδια χρονιά που πανηγύρισε τον 10 Ευρωπαϊκό τίτλο της, πετυχαίνοντας Διπλό Δεκάρι, “Doble Décima” όπως λένε και στα Ισπανικά.

Ακόμα μία πρωτιά κατέγραψε η Ρεάλ Μαδρίτης -Real Madrid-, που για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, οι Μαδριλένοι αναδεικνύονται στην πλουσιότερη ομάδα του Πλανήτη.

Με βάση τη σχετική έκθεση της "Deloitte Football Money League", η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ -Manchester United- προσπέρασε τις Μπαρσελόνα -Barcelona- και Μπάγερν Μονάχου -Bayern Munich- ανεβαίνοντας στη 2η θέση, ενώ Βαυαροί και Καταλανοί κατέχουν την 3η και 4η θέση, αντίστοιχα.

Τα έσοδα της ΡΕΑΛ Μαδρίτης ανέρχονται στα 549.500.000 εκατομμύρια ευρώ, με το ποσό να προκαλεί ένα διάπλατο χαμόγελο στον πρόεδρο Φλορεντίνο Πέρεθ -Florentino Pérez-.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να διανύει την χειρότερη σεζόν των τελευταίων δύο δεκαετιών, όμως, αυτό δεν έχει επίπτωση στο ταμείο της, καθώς το 2ο πλουσιότερο κλαμπ παγκοσμίως, κέρδισε 518.000.000 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το καλοκαίρι ξόδεψε 202 εκατομμύρια σε μεταγραφές. Αξιοπρόσεκτο είναι, πως στην καταστροφική χρονιά του Μόγιες ήταν 4η, ενώ τις καλές χρονιές επί Φέργκιουσον, όπως 2012-13, 2011-12, 2010-11, 2009-10, 2008-09 ήταν 3η στον πίνακα. Τελευταία φορά που βρέθηκε στην 2η θέση ήταν τις 2 χρονιές, 2007-08 και 2006-07.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Daley Blind και Radamel Falcao, οι 2 μεταγραφές της  United, μέρος των 153 εκ. στερλινών που ξοδεύτηκαν το καλοκαίρι για μεταγραφές.
Στη δεκάδα των ομάδων με τη μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια εμπεριέχεται μόνο η πρωταθλήτρια Γιουβέντους -Juventus- όσον αφορά τη, Ιταλική Serie Α. Το παραπάνω δεδομένο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράδοξο, μιας και το 2001 αναγράφονταν πέντε ιταλικές ομάδες στη σχετική λίστα.

Παγκόσμια πρωτιά για την Πρέμιερ Λιγκ -Premier League-, καθώς 14 ομάδες της βρίσκονται στο ΤΟΠ 30 των ομάδων με τα μεγαλύτερα έσοδα (Παραγωγικά Εισοδήματα) Παγκοσμίως, στο ούτω καλούμενο Πρωτάθλημα Χρημάτων.

Τρεις θέσεις χωρίζουν την Μπαρτσελόνα -Barcelona- από την αντίπαλό της ΡΕΑΛ στο "Οικονομικό Clasico". Η αποτυχημένη περσινή χρονιά των "Μπλαουγκράνα" οδήγησε σε καμπή την οικονομική ανάπτυξη της ομάδας.
Florentino Pérez
Επιπρόσθετα, εντύπωση προκαλεί η απουσία της Ατλέτικο Μαδρίτης -Atlético Madrid- από τον πίνακα με τις 10 πλουσιότερες ομάδες. Η πρωταθλήτρια της Primera Division και δευτεραθλήτρια του Τσάμπιονς Λιγκ -Champions League- δεν είναι καν στην έκθεση αφού είναι στην 15η θέση πίσω από τις Tottenham και Schalke 04.

Οι 19 από τις 20 ομάδες της λίστας προέρχονται από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, ενώ ανάμεσά τους ξεπροβάλλει και το όνομα της Γαλατάσαραϊ -Galatasaray-. Η Τουρκική ομάδα είναι η 19η πλουσιότερη ομάδα του κόσμου, με το ρόστερ των Σνάιντερ, Μέλο, Μουσλέρα και Μπρούμα να αποδεικνύει τις απίστευτες οικονομικές δυνατότητες της ομάδας.
Οι μόνιμοι πρωταθλητές Γερμανίας τα τελευταία χρόνια, στην 3η θέση του πίνακα

Η Μίλαν έχει βρεθεί για 1η φορά, εκτός 10δας, αφήνοντας μόνο 3 ομάδες με συνεχή παρουσία στο ΤΟΠ 10.

Στο εικονογράφημα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τον πίνακα σε μορφή SLIDESHOW
Η μεταγραφή του Gareth Bale, από τους Πετεινούς στους Μαδριλένους κόστισε 85 εκ στερλίνες και είναι η πιο ακριβή στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Βλέποντας όλα αυτά τα νούμερα, τρομάζεις στην σκέψη και μόνο...

Ούτε στα πιο τρελά όνειρα του Αποελλίστα να δει το όνομα της ομάδας του να φιγουράρει στη σχετική λίστα, ούτε καν στο ΤΟΠ100.

Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται σε μια σταλιά Νησί, στην ανατολική άκρη της Μεσογείου, με 800 χιλιάδες κατοίκους, αποκομμένο συγκοινωνιακά από την Ευρώπη αφού η μόνη πρόσβαση είναι η αεροπορική κάτι που ανεβάζει τις ταξιδιωτικές τιμές στα ύψη, με 20,000 κόσμο στις κερκίδες για τους Ευρωπαϊκούς αγώνες, με 10-12,000 χιλιάδες κόσμο στους αγώνες και 15,000+ στα Ντέρμπι και 6,000 εισιτήρια διαρκείας... απλά δεν βγαίνει, όπως και να το κάνεις.

Ούτε καν στον Γεωγραφικο-οικονομικό χάρτη της Deloitte δεν βρίσκεις την Κύπρο.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρη την αναλυτική έκθεση της Deloitte σε μορφή PDF

Έρευνα, επιμέλεια, παρουσίαση άρθρου: Άνδρου Ευαγόρου > apoelgroup.com

Dan Jones, Paul Rawnsley, Alan Switzer, Austin Houlihan > deloitte.co.uk/sportsbusinessgroup

espnfc.com

2.deloitte.com/uk

No comments:

Post a Comment